Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu posjetila Pljevlja i Husein pašinu džamiju

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu u posjeti Husein pašinoj džamiji u Pljevljima

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu u posjeti Husein pašinoj džamiji u Pljevljima

Pljevlja – Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu, zajedno sa ekipom Turske državne televizije TRT, koja pravi dokumentarnu emisiju o Crnoj Gori, u subotu 9. oktobra 2010. godine, posjetila je Pljevlja. Ambasadorku Turske primio je gradonačelnik Pljevalja dr. Filip Vuković.

Gradonačelnik Vuković je ambasadorku upoznao o društvenoekonomskim, geografskim i istorijskim karakteristikama pljevaljske opštine. Ambasadorka Turske se interesovala za mogućnost daljeg privrednog i društvenog razvoja ove sredine i u razgovoru sa gradonačelnikom se uvjerila da opština Pljevlja raspolaže sa značajnim resursima, na bazi čega je konstatovala da ovaj region predstavlja povoljan privredni i poslovni ambijent za koji imaju interes turski investitori.

Ambasadorka Kešoglu je u pratnji podpredsjednika opštine Pljevlja, Avda Ajanovića, posjetila Husein pašinu džamiju i razgovarala sa predstavnicima Islamske zajednice.

Predsjednik Islamske zajednica u Pljevljima Bahrija Brahić je ambasadorku upoznao sa kratkim istorijatom i karakteristikama Husein pašine džamije, kao i funkcionisanju Islamske zajednice na području pljevaljske opštine. Brahić je istakao da su sve džamije na pljevaljskom prostoru, kojih je bilo mnogo, izgrađene za vrijeme osmanske vladavine na ovim prostorima i da u poslednjih 200 godina na pljevaljskom području nije izgrađena ni jedna nova džamija. Brahić je istakao da do sada praktično nije bilo nikakve saradnje između Pljevalja i institucija Turske države i da od ove posjete očekuje mnogo bolju saradnju, kako na privrednom planu, tako i na zaštiti kulturnog nasleđa na ovim prostorima.

Ambasadorka Kešoglu se zahvalila na srdačnom prijemu i izrazila zadovoljstvo što ima priliku da vidi prekrasnu Husein pašinu džamiju, koja je sačuvana u izvornom izgledu i njeno postojanje preko 400 godina predstavlja simbol suživota na ovim prostorima.

„Osmanlije su gradili džamije, crkve i manastire, od kojih mnogi i danas svjedoče o suživotu i dobrim međukonfesionalnim odnosima između naroda koji žive na ovom prostoru“, rekla je ambasadorka Kešoglu.

Jakub Durgut

No Comments

    Leave a reply